Tlačová správa: Zelení energetici sa obracajú na Ústavný súd

Ročná strata podpory pre OZE/KVET mieri na Ústavný súd

Zástupcovia občianskeho združenia Energia budúcnosti dnes (12. 7.) predpoludním podporili podanie podnetu na podateľni Ústavného súdu v Bratislave.

Majitelia a prevádzkovatelia alternatívnej energie využívajúcej poľnohospodárske produkty a prebytky, vodu, biomasu a slnko už viac ako pol roka nedostávajú od štátu finančnú podporu, ku ktorej sa vláda zaviazala v roku 2009. Podanie podpísané 40 opozičnými poslancami je pre zelených energetikov opatrením, po ktorom siahli ako po východisku zo zúfalej situácie. Požiadali oň z dôvodu hrozby značnej škody. Mnohí výrobcovia sú už na hrane s možnosťou platiť i len úroky z úverov, hypoték a pôžičiek, ktoré si zobrali na to aby pomohli Slovensku splniť sľub podielu OZE voči EÚ.

Opoziční poslanci žiadajú posúdiť ústavnosť sankcie v paragrafe 4 ods. (3) zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, na základe ktorého tento rok mnoho producentov elektriny prišlo o peniaze. Poslanci chcú, aby Ústavný súd preveril ustanovenie, ktoré do zákona zakotvilo sankciu straty ročnej podpory doplatkom a v cene na straty pri nenahlásení stanovených údajov.

Iniciatívu opozičných poslancov parlamentu zastupujú Alojz Přidal, Jozef Mikuš, Jozef Viskupič.

Podanie je ďalším z krokov výrobcov zelenej energie, ktorým chcú vyjadriť nespokojnosť s tým, že vláda dáva tejto energii červenú. Upozorňujú, že s chýbajúcimi príspevkami hrozí strata práve 3 500 zamestnancom v tomto priemyselnom odvetví.

Poslanci zároveň Ústavný súd SR žiadajú, aby vydal niečo ako predbežné opatrenie. Chcú, aby čo najskôr pozastavil účinnosť napadnutého ustanovenia až do času, kým súd nerozhodne vo veci samej.

Sankcia má podľa poslanca Alojza Přidala pre dotknuté subjekty katastrofické následky. „Drvivá väčšina výrobcov elektriny totiž financovala výstavbu svojich elektrární pomocou bankových úverov. Pri odobratí podpory nebudú schopní tieto úvery splácať a rovnako nebudú mať finančné prostriedky na prevádzku elektrární,“ uviedol poslanec.

OZ Energia budúcnosti – združenie za lepšiu energetiku bez vplyvu nepriaznivej regulácie – združuje podnikateľov v alternatívnych zdrojoch energie – bioplynové elektrárne, malé vodné elektrárne, fotovoltické elektrárne aj veterné elektrárne.

Viac informácií na :

Fotografie z prijatia:

USSR1 USSR3 USSR4 USSR5

Prítomní:

Jozef Hudák za advokátsku kanceláriu Semančín & Poláček, ktoré pri podaní zastupuje poslancov NR SR – www.SemancinPolacek.sk

Ladislav Slebodník, predseda správnej rady občianskeho združenia Energia budúcnosti – www.EnergiaBuducnostiOZ.sk

Veronika Galeková, riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE – www.SAPI.sk

Komentáre

comments

Jedna myšlienka na “Tlačová správa: Zelení energetici sa obracajú na Ústavný súd

1. Máme pred voľbami a preto bude veľmi dôležitá verejná mienka. Tu je ovšem problém, pretože URSO ústami svojho predsedu už dlhodobo spracováva verejnosť vyhláseniami, že práve výrobcom elektriny z OZE a KVET vďačíme za vysoké distribučné poplatky na Slovensku.
    To, že vďaka masovému rozvoju OZE máme dnes historicky najnižšiu cenu silovej elektriny už takú reklamu na Slovensku nemá. Pokles ceny silovej elektriny je niekoľko násobne vyšší ako nárast distribučných poplatkov z dôvodu podpory OZE. Keby sa ešte náš regulátor zameral na “oprávnené náklady” regionálnych distribučiek , možno by to cenou elektriny na Slovensku vyzeralo inak.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *